| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

En digital kompetensansvarig

Page history last edited by Annika Käck (fd Hössjer) 14 years, 3 months ago

 

DKA under 2009

 

Under året har alla DKA arbetat med verksamhetsutveckling på många olika plan. Hur man har gått tillväga beror bl a på hur institutionen/högskolan ser ut storleksmässigt och ämnesmässigt. DKA har tillsammans med ledningspersonal planerat och diskuterat hur digital kompetens ska implementeras på bästa sätt. Detta är en diskussion som behöver fortsätta under 2010. Kompetensutveckling av olika slag har skett. 

 


 

DKA-arbete som utförts vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 2009

1. Pedagogisk utvecklare och inspiratör

-          Organiserat fortbildning kring användandet av interaktiva tavlor, excel, mondo, PowerPoint, plagiering, e-juridik

-          Inköp av bärbara datorer, interaktiva tavlor, projektorer, videokameror, MP3-spelare mm för att ha möjlighet att genomföra förändringar, både i kurser + vad gäller personalens kompetens

-          Kontakt med läromedelsförlag kring användandet av interaktiva tavlor + ev samarbete med dem för studenter.

-          Infört examination med hjälp av IKT, t.ex. redovisning på interaktiv tavla, redovisning med videofilm mm.

2. Planering och utvärdering

-          Information till institutionen

-          Möten med kursansvariga för att revidera kursplaner avseende IKT

-          Arbetat i arbetsenheter. Sammanställning av nuvarande IKT-innehåll i kursplaner för att kunna bearbeta dessa ytterligare vt10.

-          Börjat utvärdera IKT-innehållet i kurser

-          Beställt kurslitteratur. Kurslitteratur avseende IKT kommer vi att arbeta med under VT10. Kommande revideringar av kursplaner kommer då även beröra litteraturlistor. I och med teroianknytning kommer IKT att kunna få en ännu starkare roll i kurserna

-          IKT kommer att under vt10 vara ett av de huvudområden AE ska arbeta med

3. Nätverksmedverkan

-          Inlett samarbete med mattecoacherna (KTH)

-          Kontakter med fältet kring användandet av interaktiva tavlor

-          Kontakter med fältet i egenskap av profilområdeslärare i matematik. För närvarnade handlar det framförallt om utbildning inom den nya VFU-organisationen. På sikt kan det utvecklas även inom IKT.

Karin Landtblom


 

Stockholms universitet - DKA 2009

 

Institutionsavstämningar har skett med alla DKA vid de utbildningsvetenskapliga institutionerna då vi ville höra hur de sett på uppdraget och hur de vill ha det i framtiden.  I sin helhet ansåg våra DKA att rollens tredelade funktion innehöll viktiga pedagogiskt genomtänkta beståndsdelar för ett fortsatt institutionsarbete.  En implementering bör ske systematiskt och är något som måste organiseras, planeras för samt följas upp. För att lyckas är ledningsstödet av oerhörd vikt. Alla DKA upplever att de har ledningsgruppernas stöd. Hur man sedan organiserat arbetet varierar från institution till institution beroende på storlek och ämnestillhörigheter mm. Exempelvis har man vid en institution samlat en grupp med representanter från varje avdelning vilka i sin tur bildar ett nätverk för att se över arbetet med digital kompetens. Denne DKA håller då samman gruppen och har ett fågelperspektiv på institutionens arbete.  Andra har ett nära samarbete med kursansvariga eller arbetslagsledare och studierektorer.

Lärarutbildarna måste få tid för kompetensutveckling är något många lyft fram. Det är generellt svårt att frigöra folk. Vid en institution har lärarutbildarna fått FOU-tid (forsknings- och utvecklingstid) för att gå den LIKA-kurs i digital kompetens som man tagit fram inom projektet. Ett önskemål är att IT ska lyftas in i institutionens verksamhetsplaner med en genomarbetad målsättning. En av institutionerna skriver nu fram digital kompetens och IT som ett prioriterat område vilket rekommenderas för att stötta implementeringsarbetet.  Om DKA tillsammans med övrig personal organiserar, planerar och följer upp att digital kompetens blir en del som genomsyrar en modern lärarutbildning så hjälper vi studenterna att bli anställningsbara.

 

Kursplanearbetet har varit en viktig del i LIKA-projektet och man har hunnit olika långt vid institutionerna. Även tillvägagångssätten varierar. Här följer några exempel:  

·         DKA är med och tittar på alla kursplaner varefter kompetensutveckling av lärarutbildare sker utifrån vilka behov dessa har för att kunna genomföra kursen.

·         Kursplanegruppen är tillsagd att hålla ögonen på IT-frågan då kursplanerna kommer in.

·         Fasta kursplaneträffar där arbetslagen diskuterar digital kompetens är inbokade över året och sker regelbundet.

·         Studierektorerna bokar in arbetslagsträffar för att DKA ska komma och diskutera kursplanearbete och kompetensutveckling.

·         Kursansvariga kallas av DKA för träffar då man diskuterar progression, digital kompetens och kursplaneskrivningar.

En aktiv diskussion som förs är vilken miljö som finns för studenter och lärarutbildare. Är det idag möjligt att undervisa med hjälp av IT-stöd och hur vill man ha det i framtiden? Lärmiljöerna behöver en design där det är möjligt att undervisa på ett modernt sätt.  

 

Nätverkandet mellan institutionerna och de andra högskolorna sker med regelbundenhet. Inom  projektet har vi tillsammans genomfört kursplanedagar, lyssnat och diskuterat, samt lärt av varandras erfarenheter.Nätverkandet har upplevts som positivt och erfarenhetsutbytet har varit värdefullt.

Vi har nu kommit en bit på väg och ser fram emot 2010. 

 

/Annika Hössjer


Digital kompetensansvarig vid varje institution och högskola - nu har vi haft vår första träff!

 

Den 22:a januari träffades 25 personer från SU, KMH, KTH och GIH. Det blev en givande samling och vi ser fram emot att fortsätta vårt samarbete med ny fart! Nåsta vecka åker vi till Vaxholm för en tvådagars kickoff. 

Dessa personer har nu utsetts vid SU och KMH. Vi hälsar våra nya medarbetare varmt välkomna!  Längst ner på sidan kan ni se vilka medarbetarna är. Vi är speciellt glada över att vi nu kan arbeta både med bredd och djup för att få in digital kompetens i lärarutbildningens olika områden.

Inom LIKA-projektet har vi sett ett behov av en vid institutionen lokalt förankrad lärare/forskare under uppbyggnaden och införandet av digital kompetens i lärarutbildningarna. Vi kallar denne person för en digital kompetensansvarig, DKA, vilken kommer att ha både en operativ och samordnande roll inom institutionen. I uppdraget tar man vara på möjligheten att utveckla digital kompetens utifrån ett ämnesdidaktiskt perspektiv. Digital kompetensansvarig kommer att jobba nära LIKA:s processledare och få kontinuerligt understöd av dem.


 

Uppdraget som Digital kompetensansvarig.

 

Uppdraget innefattar en tredelad funktion:

 

1. Pedagogisk utvecklare och inspiratör

Digital kompetensansvarig ska inspirera till nya former för lärande, undervisning, examination och bedömning med IKT-inslag. Här kan särskild hänsyn tas till praktik/VFU-delen. I denna roll ingår att hjälpa till att ordna kompetensutveckling för lärarutbildare för att de ska kunna genomföra sin undervisning på ett adekvat sätt. På detta sätt ökar lärarutbildarnas digitala kompetens vilket i sin tur gör att studenterna får en utbildning i tiden.

2. Planering och utvärdering

I uppdraget ingår att tillsammans med studierektor, programansvarig, kursansvarig samt arbetslag genomlysa all lärarutbildning med målet att integrera IKT i utbildningen. En viktig del av arbetet innebär att se över utbildnings- och kursplanernas innehåll.

3. Nätverksmedverkan

Digital kompetensansvarig ska samverka och delta i ett institutions- och högskoleövergripande samarbete och erfarenhetsutbyte. I detta nätverk planeras även en gemensam årlig rapport kring vad som sker vid respektive högskola och institution. En annan viktig del är nätverka med VFU-områden. Detta för att knyta kontakter och samarbeta inom respektive ämnesområde och IKT.

En digital kompetensansvarig ska vara en nyfiken, nytänkande pedagog med intresse för att utveckla IKT vid institutionen och vara med att planera så studenter och lärarutbildare får möjlighet att öka sin digitala kompetens. 


 

Utbildningsvetenskaplig institution

Digital kompetensansvarig

 

Institutionen för utbildningsvetenskap med inriktning mot språk och språkutveckling 

Marlene Öhberg och Henrik Norén

 

(Erik Cardelus - 2009)  

Institutionen för utbildningsvetenskap med inriktning mot humaniora och samhällsvetenskap 

 

Per Forssell och Kerstin Grenö

 

Institutionen för utbildningsvetenskap med inriktning mot matematik och naturvetenskap 

 

Karin Landtblom och Hans Persson 

 

Institutionen för utbildningsvetenskap med inriktning mot tekniska, estetiska och praktiska kunskapstraditioner 

 

 

Sirkku Männikkö Barbutiu 

Institutionen för didaktik och pedagogiskt arbete 

 

Eeva Koroma (Eva Edman-Stålbrandt 2009)

 

Pedagogiska institutionen 

 

 

Hans Melkersson

 

Specialpedagogiska institutionen 

 

Inger Nilsson och Jari Linikko 

 

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap 

 

Camilla Rindstedt

 

 

Lärosäte

Digital kompetensansvarig

 

Kungl. Musikhögskolan

 

Eva Wedin och Karin Håkansson 

 

 

Kursplanearbetet har varit en viktig del i LIKA-projektet och man har hunnit olika långt vid institutionerna. Även tillvägagångssätten varierar. Här följer några exempel:

Comments (1)

Karin Håkansson said

at 11:26 am on Jan 30, 2009

Det här känns spännande!

You don't have permission to comment on this page.